از جوانان دغدغهمند حوزههای فرهنگی تا افتتاح کافه کتابی در قلب تبریز
مصطفی نژادی از موسسین کافه کتاب هنگام، نماد جوانی است که در عین اینکه به دغدغههای شخصیاش را تحقق بخشیده است، کسبوکار ارشمندی نیز راهاندازی کرده است که بهانهای شد تا گپوگفت مختصری داشته باشیم. «چه کسی میگوید کتاب خواندن خوب است؟ شاید انباشت خواندنیها بر ما نخوتآفرین باشد؛ فرهیختگی پوشالی و موهوم که ما […]
مصطفی نژادی از موسسین کافه کتاب هنگام، نماد جوانی است که در عین اینکه به دغدغههای شخصیاش را تحقق بخشیده است، کسبوکار ارشمندی نیز راهاندازی کرده است که بهانهای شد تا گپوگفت مختصری داشته باشیم.
«چه کسی میگوید کتاب خواندن خوب است؟ شاید انباشت خواندنیها بر ما نخوتآفرین باشد؛ فرهیختگی پوشالی و موهوم که ما را با چند جمله و کلمه به قهقرای تافته جدابافتگی ببرد، بهمانند همان هبوط شیطانی که با ۶ هزار سال قعود و سجود آفریده شده بود.»
این چند خط را عصر امروز در حاشیه هیاهوی افتتاح کافه کتاب «هنگام» در چهاراه باغشمال تبریز نوشتم؛ آری، اتمسفر اینجا بهقدری ادبی و فرهنگی بود که میشد عطش حاضرین را برای بهرهمندی از چنین فضاهایی را بهصورت ملموس حس کرد.
در همین اثنا بود که یاد جملهای مبنی بر اینکه «هیچ چیز جای کتاب را نمیگیرد» افتادم؛ در میان زرقوبرق مغازههای منتهی به اینجا، این کافه کتاب را میشود به مثابه کورسوی حیاط فرهنگ این شهر دید.
مصطفی نژادی از موسسین کافه کتاب هنگام، نماد جوانی است که در عین اینکه به دغدغههای شخصیاش را تحقق بخشیده است، کسبوکار ارشمندی نیز راهاندازی کرده است که بهانهای شد تا گپوگفت مختصری داشته باشیم.
او میگوید پیشتر بازاری بوده اما علاقه شدیدش به جلسات کتابخوانی و دیگر جلسات فرهنگی باعث شده تا از سال ۱۳۹۹ به همراه دیگر دوستانش در قالب گروه فرهنگی نسل حقیقت شروع به برگزاری دورههایی برای دانشجویان کنند.
نژادی، داشتن شغلی مناسب، توامان با علایق فرهنگی باعث خلق ایده کافه کتاب شد که مشابه آن بسیار محدود است.
همچنین به گفته نژادی، «ترویج فرهنگ کتابخوانی» و «تحقق جهاد تبیین» از دیگر انگیزههایی بود که باعث شد تا این خانه تاریخی را از فرهنگستان زبان و ادب فارسی اجاره کنند و فضایی فرهنگی را در سه بخش کتابفروشی، حیاطی به متراژ ۷۰۰ متر و زیرزمینی به متراژ ۲۰۰ متر جهت کافه هنر را اختصاص دهند.
کتابخوانی در گوشهای خزیدن و کتاب خواندن نیست
در میان خیل مهمانان و حاضرین، جهانبخش سلمانیان از صاحبنظران حوزه فرهنگ و ادب سابق نیز به چشم میخورد که مدتی است در کسوت معاون استاندار آذربایجانشرقی مشغول است؛ میدانم که حتما به چنین موضوعاتی نگاهی بدیع و جالب خواهد داشت، پس دقایقی نیز با ایشان همکلام میشوم.
سلمانیان نحوه ورود عملی به ترویج فرهنگ کتابخوانی را مورد اشاره قرار داده و میگوید: «جوانان متعهد و معتقد متعددی هستند که به این فضا ورود کردهاند، چنانکه پیشتر چنین نبود و این قبیل حرکتهای مبارک با خروجی مبارکتر خواهد بود و شخصا همواره چنین اقداماتی را در حد توان کمک کردهام و خواهم کرد.»
او به جملهای از نادر ابراهیمی از نویسندگان معاصر مبنیبراینکه «صرفا با غرق شدن در کتابها انسان نمیشویم»، یادآور میشود: «ما باید درون کوچه و خیابان و به تعبیری در بطن جامعه آموختههایمان از کتاب را پیادهسازی کنیم؛ ما باید دانستگی حاشیهای برای خودمان ایجاد نکنیم.»
او با تاکید بر اینکه کتابخوانی در گوشهای خزیدن و کتاب خواندن نیست، میافزاید: «کتابخوانی بدون کنشگری اجتماعی معنی ندارد؛ ساختن آرمانشهری پشت دریاها در گوشه ذهنمان جهت نیل به آن چندان عقلانی نیست و خروجی مطلوبی نخواهد داشت.»
این فعال فرهنگی و اجتماعی یادآور میشود: «همافزایی چنین جوانانی باعث دلگرمی و بسط چنین قلمروهای فرهنگی به دست اشخاص معتقد میشود و محصور و منحصر به فعالیتهای خاص شود.»
گزارش از حامد سلطانپور
هیچ دیدگاهی درج نشده - اولین نفر باشید