از تقارن بهار رمضان با بهار طبیعت نهایت استفاده را ببرید
به گزارش نرمخبر؛ یکی از عبادات بسیار پرفضیلت بهخصوص در ماه مبارک رمضان صلهرحم است. آنچنان که در میان روایات مربوط به ماه رمضان، جامعترین روایت، حدیث معروف پیامبر خدا (ص) است که میفرماید: «بر فقرا و مستمندان صدقه دهید و بزرگانتان را اکرام کنید و بر کوچکترهایتان ترحّم کنید و صلهرحم کنید و…» لذا تقارن ماه رمضان با عید نوروز فرصت خوبی برای دیدوبازدید و بهرهمندی از ثواب افطاری دادن است؛ اما متأسفانه برخی به بهانه گرانی و وضعیت اقتصادی موجود خودشان را از ثواب این سنت الهی محروم میکنند یا عید نوروز را فرصتی برای رفتن به سفر میدانند و در این صورت از ثواب دیدوبازدید محروم میمانند.
بر همین اساس، حجتالاسلام محمدمهدی ماندگاری با بیان اهمیت ویژه صلهرحم در فرهنگ دینی پرداخت و گفت: «پیامبر گرامی اسلام در جمعه آخر شعبان با بیان اهمیت ماه مبارک رمضان، مردم را به افطاری دادن سفارش میکرد، در همان هنگام یک نفر بلند شد و گفت: آقا پول نداریم، پیامبر فرمودند: ولو به نصف خرما افطاری دهید.»
رمضان فرصتی برای سادهزیستی و گرهگشایی
به گفته حجتالاسلام ماندگاری، شاید فرصت ماه رمضان بهخاطر مسائل گرانی توفیقی بشود تا ما کمی تجملات و اسراف را در افطاری دادنهایمان کم کنیم. او گفت: «در ایام عید، دیدوبازدید را بهخاطر ماه رمضان و تورم و گرانی تعطیل نکنید. افطاریهای ساده در حد نان و پنیر و خرما و سوپ تدارک ببینید. مهم دور هم جمعشدن، احوال یکدیگر را پرسیدن و بهرهمندی از ثواب افطاری دادن است و در این افطاریها دعا مستجاب میشود.»
این کارشناس مذهبی ماه رمضان را فرصتی برای گرهگشایی و کسب معرفت دانست و افزود: «چهبسا این افطاریها تبدیل به “تَعَاوَنُوا عَلَی الْبِرِّ وَالتَّقْوَی” شود تا گرههای همدیگر را باز کنیم. در این افطاریها دورهم مناجات، دعا و یک حدیثی خوانده شود. همین مجالس ساده دیدوبازدید و افطاری را میتوانیم تبدیل به جلسات کسب معرفت دعا و صلهرحم و حل مشکلات یکدیگر کنیم؛ لذا کوتاهی نکنیم و از فرصت تقارن بهار قرآن با بهار طبیعت حداکثر استفاده را ببریم.»
سفرهایمان را بهجای برونشهری، درونشهری کنیم
باتوجهبه تلاقی ماه مبارک رمضان و عید نوروز و افزایش حجم سفرهای نوروزی، حجتالاسلام ماندگاری در رابطه با حکم سفر در ایام ماه مبارک رمضان تصریح کرد: «سفر رفتن در ماه رمضان حرام نیست، مکروه است؛ چون فرصت روزه را از انسان میگیرد؛ مگر اینکه فرد به سفری برود که قصد ده روز کند که معمولاً در عیدنوروز اینگونه سفرها اتفاق نمیافتد.»
او با ارائه پیشنهادی برای بهرهمندی از لذت تفریح در این ایام و باطل نشدن روزه افزود: «بیایم امسال که ماه رمضان در تلاقی با عید نوروز است، سفرهایمان را بهجای برونشهری درونی کنیم. از اینطرف شهر به آن طرف شهر احوال اقواممان را بپرسیم، به اقوام و دوستان و خویشانی که داخل شهر هستند، رسیدگی کنیم. تور گردشگری در شهر خودمان راه بیندازیم و بچهها را با خود همراه کنیم.»
او تأکید کرد: «خیلی از مناطق دیدنی در استانها و شهرهایمان است که بچههایمان خبر ندارند. متأسفانه یک مقدار عادت شده که زود سوار ماشینمان شویم و به شمال، جنوب، قشم و… برویم؛ درحالیکه میتوانید نزدیک افطار یا بعد از اذان ظهر به مناطق دیدنی اطراف شهرتان سفر کنید تا هم روزههایتان خراب نشود و هم لذت دیدوبازدید و گردش و تفریح را برده باشید.»
عدم تظاهر به روزهخواری را در بین مردم فرهنگسازی کنیم
ازآنجاییکه عید نوروز فرصت مناسبی برای مسافرت است و امکان روزهخواری در سفر وجود دارد، حجتالاسلام ماندگاری در این باره گفت: «حتماً مردم عزیز ما آنقدر فهم و شعور دارند که اگر مسافرت رفتن حرمت ماه رمضان را نگه میدارند.»
او در غالب مثالی توضیح داد:«در غذای یک نفر مویی بود، مو را برداشت و گفت من دیگر این غذا را نمیخورم! گفتم بهخاطر چی؟! گفت داخل غذا مو بود. گفتم مو را بردار و غذایت را بخور، چیزی نیست که! گفت حالم از این غذا بهم خورد. گفتم اگر یک مو حال شما را بهم بزند، یک موی شما هم از روسری شما بیرون باشد شاید حال ملائک را به هم بزند؛ چون این یک مو نیست، این نافرمانی خداست.»
او ادامه داد: «شما وقتی یک مو داخل غذا میبینید، اشتهایتان کور میشود اما وقتی با بیرون گذاشتن مو نسبت به عوامل الهی تخلف میکنید، نافرمانی خدا را انجام میدهید. آبخوردن و غذاخوردن علنی در ماه رمضان صرفاً خوردن و آشامیدن نیست؛ بلکه نافرمانی خداست.»
این کارشناس مذهبی روزهخواری در ماه مبارک رمضان را مصداق کوچکشمردن خدا و دین شمرد و تأکید کرد: «یقیناً مردم عزیز ما آنقدر فهمیده هستند که اگر مریض یا مسافر باشند حرمت ماه رمضان را نگه دارند و در جایی چیزی بخورند که جلوی دید دیگران نباشند.»
هیچ دیدگاهی درج نشده - اولین نفر باشید